Αυτός είναι ο νέος τρόπος υπολoγισμού των συντάξεων

Μετά από πολλές αναβολές το Υπουργείο Εργασίας εξέδωσε την εγκύκλιο για τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και την εφαρμογή του νό

Μετά από πολλές αναβολές το Υπουργείο Εργασίας εξέδωσε την εγκύκλιο για τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και την εφαρμογή του νόμου 3863/10, δηλαδή του νόμου Λοβέρδου- Κουτρουμάνη. Ο νέος τρόπος βασίζεται στον διαχωρισμό της συνταξης σε δυο μέρη: Την βασική και την αναλογική. Η βασική που ανέρχεται σε 360 ευρώ θα χορηγείται σε όλους τους ασφαλισμένους και θα συμπληρώνεται από την αναλογική σύνταξη η οποία θα προσαυξάνεται ανάλογα με τις εισφορές του κάθε ασφαλισμένου και τα χρονια ασφάλισής του. Η έκδοση εγκυκλίων μάλιστα για την εφαρμογή του νόμου περιελαμβανόταν ως όρος στο τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση τον Αύγουστο.

Ποιους αφορά

Ασφαλισμένους που θεμελίωσαν δικαίωμα από 1/1/15 -κάτι που προέβλεπε και ο νόμος Λοβέρδου-Κουτρουμάνη, αλλά και ασφαλισμένους που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι τις 31.12.2014 αλλά η συνταξιοδότησή τους αρχίζει από 1.9.2015! Όσοι, δηλαδή, δεν πρόλαβαν να βγουν σε σύνταξη αυτό το 8μηνο θα έχουν ένα διπλό χτύπημα : Πρώτον, θα δουν τη σύνταξή τους να υπολογίζεται με τον νέο τρόπο, ενώ με βαση την εγκύκλιο που εξέδωσε την Τρίτη το υπουργείο θα χρεωθούν και τα νέα όρια ηλικίας, δηλαδή θα παραμείνουν στην εργασία τους από 6 μήνες μέχρι 17 χρόνια (σε πολύ ακραίες περιπτώσεις).

Αυτή τη στιγμή υπολογίζονται σε περίπου 120.000 αυτοί που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι 31/12/14 και συνταξιοδοτήθηκαν από 1/9/15. Πολλοί, μάλιστα, είχαν επιλέξει να παραμείνουν στην εργασία τους για να λάβουν μεγαλύτερη σύνταξη αλλά τώρα με τον νέο τρόπο υπολογισμού αυτό είναι αμφίβολο. Καθώς, με βάση τα όσα έχουν υπολογιστεί όλο το προηγούμενο διάστημα, ο νέος τρόπος υπολογισμού θα φέρει οριακές μειώσεις το πρώτο διάστημα, οι οποίες θα αυξάνονται με το πέρασμα των ετών. Και αυτό διότι ο νόμος προβλέπει ότι η αναλογική σύνταξη υπολογίζεται με μεικτό τρόπο. Για τα έτη ασφάλισης προ του 2011 ισχύει το παλιό σύστημα. Για τα έτη ασφάλισης απο 1.1.2011 μέχρι και την ημερα που κάποιος θα βγει σε συνταξη με τον νέο. Επομένως, όσο περνάνε τα χρονια όλο και μεγαλύτερο τμήμα της αναλογικής συνταξης θα υπολογίζεται με τον νέο τρόπο και έτσι θα είναι μικρότερη.

Όλα αυτά βέβαια προς το παρόν. Καθώς, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα φέρει νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή μέσα στον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τα όσα εχει πει έως τώρα όλοι θα παίρνουν την Εθνική σύνταξη η οποία θα ανέρχεται στο 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος, που σήμερα ανέρχεται 385-390 ευρώ και από εκεί και πέρα η συνταξη θα συμπληρώνεται ανάλογα με τις εισφορές κάθε ασφαλισμένου. Η διαφορά με τον νόμο Λοβέρδου- Κουτρουμάνη ειναι ότι η Εθνική σύνταξη θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την φορολογία. Στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών υπήρχε πρόταση για χορήγηση της Εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια, κάτι το οποίο όμως έχει απορρίψει το υπουργείο Εργασίας. Να σημειωθεί πως εξαιτίας του ότι η κυβέρνηση επί τόσους μήνες δεν εξέδιδε ερμηνευτικές εγκυκλίους για την εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου- Κουτρουμάνη, ο οποίος έπρεπε να εφαρμοστεί απο 1/1/15, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στοιβάζονταν στα ασφαλιστικά ταμεία και νέες συντάξεις δεν μπορούσαν να εκδοθούν.

Πηγή: athensvoice.gr